News

Verhalen in tijden van crisis

Verhalen in tijden van crisis

Wat hebben de Odyssee van Homerus, de oosterse Verhalen van duizend-en-één nacht en Boccaccio’s Decamerone met elkaar gemeen? Dat het tijdloze klassiekers uit de wereldliteratuur zijn, absoluut. Maar er is meer. Zowel de listige Odysseus, de mooie Sjeherazade als de tien Florentijnse jongelingen vinden in de verhalen die ze vertellen een onverwachte houvast in tijden van crisis. Drie uiteenlopende tradities uit verafgelegen tijdvakken die zowel de kracht als de troost van literatuur benadrukken in precaire omstandigheden. En daarmee hun fictieve én reële publiek weten te bekoren.

Goede verhalen om even te ontsnappen aan de dagelijkse coronaberichtgeving, of te helpen om deze tijden in een ruimer perspectief te plaatsen, die vind je ook bij SKRIBIS. We zetten er graag enkele in de kijker die nog ruim op voorraad zijn in onze webshop.

In ‘Pirouettes’ keert Filip Van Kanegem terug naar het Vlaanderen van zijn jeugd en adolescentie. Alledaagse, maar geen doordeweekse herinneringen wisselen af met recente persoonlijke brieven, die deze novelle een grote filosofische diepgang verlenen. Het resultaat is een onvoorspelbare draaidans die – net als het leven zelf – soms alle richtingen uitgaat.

‘Krakeel der katers’ van Patrick Dello is een verrassende dierenroman waarin, achter de dolle opeenvolging van ernstige en hilarische avonturen, een verhaal over persoonlijke conflicten en trauma’s schuilgaat. Want dieren zijn net als mensen…

Stel dat je je leven kon overdoen, zou je dan andere keuzes maken? Dat is de vraag waarmee Mathilde Van Deynse de lezer in ‘Schokkend blauw’ confronteert. In deze psychologische roman keert Micheline Leblanc terug naar de beginjaren van haar huwelijk op het einde van de jaren ’60 en het begin jaren ’70. Een periode waarin de lokroep van de vrijheid ook in Vlaanderen botste op eeuwenoude sociale structuren.

15/04/2020